5e & 6e jaar wetenschappen naar Urania

  • 24 november 2021
  • 6e jaar

Na het bezoek aan Urania heeft het heelal geen geheimen meer voor onze wetenschappers van het 5e & 6e jaar wetenschappen.

Wat fijn dat onze leerlingen in tijden van Corona toch een bezoekje konden brengen aan Urania (uiteraard met mondmasker en voldoende aftstand)!

Op het programma:

Een reis door het zonnestelstel en een inkijk in ‘het leven zoals het is: ISS’ (bv hoe eet je een mandarijntje in de ruimte?). Onze wetenschappers weten er nu alles over (tenzij het nog niet ontdekt is natuurlijk) .

Ook een bezoek aan de tentoonstellingsruimte met de mooie meteorietcollectie: met o.a. een stukje van de maan, eentje van Mars, en nog veel meer.. Onze leerlingen konden ook ruiken en voelen aan een ijzermeteoriet (achteraf ruiken je handen alsof je veel klein geld hebt vastgehad). Kostprijs van dit handstukje: €8000

Het laatste deel was een uiteenzetting in het planetarium, onderuit gezakt in een comfortabel stoeltje naar de sterren kijken. 3500 sterren worden geprojecteerd op een koepel met een diameter van 8m. Onder andere de uitleg over de sterrenbeelden, verhalen over de mythologie, de melkweg, beweging van planeten, vallende sterren, andere sterrenstelsels, nevels, de Plejaden,…

De sterrenhemel werd ook geprojecteerd bij verschillende gradaties van ‘lichtvervuiling’, en dan beseffen we weer hoe weinig we kunnen zien in deze regio on Vlaanderen.

Jammer genoeg hebben onze leerlingen niet kunnen waarnemen door de telescoop, de hemel was helemaal overtrokken waardoor o.a. Jupiter en Saturnus verborgen bleven. We werden wel uitgenodigd om nog eens op een ander moment langs te komen.

Kortom, het was een boeiende en fascinerende ervaring. Bekijk hieronder in het album enkele foto’s van onze uitstap.