Knutselpakketten voor Sprang

  • 19 juni 2023
  • 7e jaar

Onze studenten van 7 Kinderzorg en 7 Thuis- en bejaardenzorg overhandigen 40-tal zomerse knutselpakketten voor kwetsbare kinderen aan de vrijwilligersorganisatie Sprang.

Onze studenten van 7 Kinderzorg en 7 Thuis- en bejaardenzorg overhandigen 40-tal zomerse knutselpakketten voor kwetsbare kinderen aan de vrijwilligersorganisatie Sprang.

‘Iets organiseren voor het goede doel en liefst kwetsbare gezinnen’, dat was de opdracht die studenten van het specialisatiejaar Kinderzorg en Thuis- en Bejaardenzorg kregen. Studenten dachten in het kader van hun opleiding onmiddellijk aan een goed doel dicht bij huis: de vrijwilligersorganisatie Sprang. Deze Duffelse organisatie helpt kwetsbare gezinnen in en rond Duffel die het op allerlei manieren (sociaal of financieel) moeilijk hebben.

De leerlingen kwamen met deze organisatie in contact toen ze, in het kader van hun lessen, een vrijwilligster van Sprang over de vloer kregen die hen vanuit de praktijk wees op hoe moeilijk het kan zijn in kansarmoede of kwetsbare gezinnen op te groeien en welke gevolgen dit kan hebben. Kinderverzorgsters of zorgkundigen kunnen een belangrijke signaalfunctie vervullen of proberen door te verwijzen naar de juiste organisaties.

Zomerse knutselpakketten

Via een cactusverkoop zamelden de leerlingen geld in voor Sprang Duffel. Ze wilden ook iets ‘tastbaars’ achterlaten dat te maken had met hun opleiding. Ze bedachten daarom de zomerse knutselpakketten voor de meer dan 36 kinderen die om hulp vragen bij  Sprang.  Ze schreven zelf allerlei bedrijven aan om speelgoed of educatief materiaal te doneren. Boekenvoordeel.nl schonk onmiddellijk allerlei zomerse reken- en taalblaadjes, doe boeken en verhalen. Met het ingezamelde geld kochten de studenten vervolgens een basispakket knutselmateriaal zoals stiften, lijm, stickers, loombandjes, parels, plasticine maar ook een samenstelling van zoutdeeg. Ze stelden zelf een ‘DIY’-handleiding samen. “De kinderen kunnen dus zelf aan de slag thuis met hun ouders of bij Sprang met deze knutselpakketten. Om de cactusverkoop te stimuleren formuleerden studenten zelf de slogan “een-kleine-cactus-brengt-grote-kansen”. Zij ervaren dit project als een meerwaarde binnen hun opleiding omdat ze hiermee kinderen steunen in hun spelontwikkeling”, aldus Ilse Grauwels, leraar Sint-Norbertusinstituut Duffel.

“We zijn fier op deze geëngageerde studenten. Ze ronden hiermee hun opleiding meer dan in schoonheid af. Ze zullen in hun latere loopbaan nog ervaren dat het waardevol is om solidair te zijn met wie het moeilijker heeft”, zegt Charlot Hellin, directeur.

Persaandacht:
Gazet van Antwerpen
Het Laatste Nieuws
Het Nieuwsblad