Aan de slag op de Youca Action Day

  • 19 oktober 2023

Als reporter voor één dag trok Floor (6HuWeB) vandaag door Duffel in het spoor van medeleerlingen tijdens de YOUCA Action Day.

Vandaag troffen we geen zesde- en zevendejaars aan op school. Ze namen deel aan de YOUCA Action Day. Op deze dag engageren 15 000 jongeren zich in heel Vlaanderen om één dag te gaan werken. Het bedrag dat ze daarmee verdienen (60 euro per leerling) gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Dit jaar ondersteunt YOUCA Plan International, dat samen met jongeren op zoek gaat naar hoe ze in hun gemeenschap kunnen strijden voor genderrechtvaardigheid.

Als reporter voor één dag trok Floor (6HuWeB) vandaag door Duffel in het spoor van medeleerlingen die deelnamen aan de YOUCA Action Day.

Op onze eigen school kluste Elien (6STW) om onze school spik en span te houden. Ze had een lijstje met taken waar ze om 9 uur al ijverig aan begonnen was.

Bij onze buren van lagere school De Basis waren Nienke en Jolien (6EcMT) leerkracht voor een dag. Hun planning voor vandaag was zeer gevarieerd: ze begonnen in het eerste leerjaar bij juf Fanny en eindigden in het zesde bij meester Matthias. Jolien en Nienke hielpen alvast met lezen en schrijven bij de 7-jarigen en leken heel blij met hun job als juf.

De eerste jobkeuze van Alexis (6STW) voor YOUCA was “iets met journalistiek” en dat was exact wat hem te wachten stond. Hij kon in het gemeentehuis terecht op de dienst Communicatie en Vrije tijd. In de namiddag bereidde hij mee de dag van de jeugdbeweging voor, wat hem interessant leek.

(6WeWi) draaide een dagje mee bij apotheek Kestens: “Ik vind het wel leuk om mee te volgen hoe bereidingen gemaakt worden. Natuurlijk mag ik dit niet zelf doen, maar het is leuk om bij te leren.”

In het tweede kleuterklasje van ’t Kofschip hielpen Emma en Beatriz (6EcWi). Ze hadden deze job zelf voorgesteld aan de school. Het leek hen een leuke job aangezien ze allebei van kindjes houden. Hun dag bestond uit spelletjes spelen en vooral de juffen ondersteunen. “Ik vind het echt al leuk, de kindjes zijn keilief en superschattig!” was hun eerste reactie.

Nika (6JG) liep vandaag mee met haar papa bij Walki. Haar shift begon deze ochtend al om 6 uur, waardoor ze halverwege de voormiddag al een drukke dag had gehad: vergaderingen bijwonen, veiligheidsvoorschriften overlopen en natuurlijk ook mails sturen.

Ongetwijfeld beleefden al onze leerlingen een interessante dag vol nieuwe ervaringen.

(door Floor Van Herbruggen, 6 Humane Wetenschappen B)