Week van de wetenschap

  • 24 november 2023
  • 1e jaar
  • 2e jaar
  • 3e jaar
  • 4e jaar
  • 5e jaar
  • 6e jaar
  • 7e jaar

Wetenschappen op SNOR.

Naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap gluurden we deze week binnen in verschillende wetenschapslessen en sloten we de week af met een wetenschapstentoonstelling.

Escapegame

Mysterie alom op SNOR Duffel. De mensheid is in gevaar en de leerlingen van de eerste graad kunnen deze redden. Hiervoor moeten ze een labo vinden en een gif dat daarin gemaakt wordt. De leerlingen hebben hun gezond verstand, maar ook de wetenschap nodig om alle tips te verzamelen en de oplossing te vinden van deze escapegame.

Onderzoekscompetenties

Is het vitamine C gehalte in een fles fruitsap even hoog als in een verse appelsien? Is het calcium gehalte in koemelk hoger of lager dan in plantaardige melk?

Deze en nog veel meer onderzoeksvragen worden onderzocht door verschillende klassen in het zesde jaar. Hiermee wordt hun wetenschappelijk redeneervermogen uitgedaagd en voorbereid op verder studeren. Want voor alles in het leven zijn er wetenschappen nodig. Van literatuurstudie tot besluit, alle stappen van de onderzoekscyclus worden doorlopen.

Chemie

De gangen van SNOR roken heerlijk deze week. In een labo voor het vak Chemie gingen de leerlingen van het 5de jaar Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen met alle grondstoffen aan de slag om zelf zeep te maken. In het 3de jaar Biotechnieken werd er dan weer karamel gemaakt door extractie van suiker uit suikerbiet.

Wiskunde

Wist je dat de meeste statistische gegevens een standaard normale verdeling vertonen? En wist je dat integralen in het dagelijks leven gebruikt worden om oppervlaktes en volumes te berekenen? Onze zesdejaars leren er alles over tijdens de lessen wiskunde.

Fysica

Binnen het vak fysica wordt zowel het redeneervermogen getraind als geƫxperimenteerd met materialen om nieuwe leerstof te ontdekken. Zo ontdekten de leerlingen in het 6de jaar Techniek Wetenschappen in hun labo alles over trillingen en golven. In het 3de jaar komen er echte breinbrekers aan bord. In dit geval over de massadichtheid.

Wetenschapstentoonstelling

De week werd afgesloten met een tentoonstelling. Leerlingen uit de STEM-richtingen toonden verschillende thema’s en experimenten uit hun wetenschapslessen en gaven hun expertise door aan medeleerlingen. Leerlingen hoefden niet enkel te luisteren, maar konden ook zelf aan de slag in verschillende experimenten. Een geslaagde eerste editie!