Keuzepakket 2A samenstellen

De 7 keuze-uren bestaan uit een combinatie van 5 lesuren uit een basisoptie en 2 minoruren uit een studiedomein dat je verder wil verkennen. Let op! Niet elke combinatie is mogelijk: de uren basisoptie en de minoruren kunnen niet uit hetzelfde studiedomein komen. Bekijk het overzicht onderaan de pagina.

Basisopties

Basisoptie Klassieke talen

Het onderzoek van de Romeinse taal en cultuur staat centraal tijdens deze uren. Je leest en interpreteert Latijnse teksten waarbij je taalgevoel wordt aangescherpt, je leert over de Romeinse cultuur, kunst en maatschappij en je legt linken met onze huidige culturen.

Basisoptie Maatschappij en welzijn

Dit is jouw keuze als je vooral geïnteresseerd bent in de sociale aspecten van de mens en de manier waarop menselijke relaties werken. Communicatieve vaardigheden nemen daarbij een belangrijke plaats in. Je leert ook hoe verschillende disciplines zoals wetenschappen en psychologie naar de mens en de samenleving kijken. Voor jou persoonlijk focussen we dan weer op het belang van een gezonde levensstijl.

Basisoptie Moderne talen en wetenschappen

Niet het leren van taal zelf staat hier centraal, maar wel hoe taal werkt. Hoe draagt taal bij tot de cultuur of groep waartoe je behoort (bv. jongerentaal)? Communicatieve vaardigheden in Nederlands en moderne talen komen uitgebreid aan bod, maar we willen je ook echt leren genieten van taal, zodat je er er creatief mee aan de slag kan. In het gedeelte wetenschappen staat onderzoek (nog meer) centraal: welke ideeën uit wetenschappen en techniek in onze maatschappij kunnen we ontdekken en uitpluizen?

Basisoptie STEM-wetenschappen

Door onze jarenlange STEM-ervaring kan je rekenen op waardevolle en relevante onderzoeksprojecten met divers modern materiaal. Leren onderzoeken vanuit je nieuwsgierigheid naar wetenschappen en technische onderwerpen doe je hier. Daar hoort vanzelfsprekend ook bij dat je oplossingen voor problemen moet ontwikkelen, met veel gebruik van ICT.

Minoruren

Economie en organisatie

Ben je benieuwd naar de basis van economie, hoe je als consument best met budget en betaalmiddelen omgaat? Wil je meer weten over de werking en de rol van ondernemingen in de maatschappij? Wat is de rol van de overheid in financiële zaken? Allemaal vragen waar je een antwoord op zoekt in de minoruren economie en organisatie. Ideaal als je denkt dat een studierichting met economie iets voor jou kan zijn.

Latijn leeft!

2000 jaar geleden waren wij onderdeel van het Romeinse rijk. Tot vandaag zijn hiervan nog steeds sporen merkbaar. In de lessen Latijn leeft! onderzoek je welke sporen. Zo blijven we stilstaan bij de invloed van het Latijn op de moderne vreemde talen. Ook in alle wetenschappen, rechtspraak, literatuur, film, toneel en opera vinden we sporen terug. Kortom, stof genoeg voor hedendaags onderzoek.

STEM-Wetenschappen

We baseren ons op het leerplan van de basisoptie STEM-Wetenschappen en selecteren enkele uitdagende onderwerpen en projecten om jouw STEM-skills te vergroten. Je wil zeker werken aan (beter) leren programmeren en ontwerpen en dat allemaal tegen een achtergrond van wetenschappen.

Maatschappij en welzijn

We baseren ons op het leerplan van de basisoptie Maatschappij en welzijn en selecteren enkele uitdagende onderwerpen en onderzoeksopdrachten waarin ‘de mens’ een centrale rol krijgt. Hoe ontwikkel je een gezonde levensstijl, hoe communiceren mensen met elkaar, waarom gedragen mensen zich anders in groep dan alleen? Sociologie, psychologie en gezondheid zijn de onderzoeksgebieden in deze minoruren.

Moderne talen

Ben je gebeten door talen en wil je je graag uitleven? Dan is deze minor iets voor jou. We gaan op zoek naar wat talen verbindt, maar er is ook ruimte om verschillende talen en culturen te beleven. Ga met je verbeelding aan de slag.

Plus-minor

Als je in het eerste jaar moeite had met het bereiken van de basisdoelen voor je algemene vakken, dan geven we je de kans om tijdens minoruren bij te werken voor wiskunde en Nederlands. Je kiest dan geen van de pakketten hierboven, maar werkt zelfstandig onder begeleiding aan een herhalings- en bijwerktraject voor (één van) deze vakken.