Keuzepakket 2A samenstellen

De 7 keuze-uren bestaan uit een combinatie van 5 lesuren uit een basisoptie en 2 minoruren uit een studiedomein dat je verder wil verkennen. Let op! Niet elke combinatie is mogelijk: de uren basisoptie en de minoruren kunnen niet uit hetzelfde studiedomein komen. Bekijk het overzicht onderaan de pagina.

Basisopties

Basisoptie Klassieke talen

Het onderzoek van de Romeinse taal en de antieke cultuur staat centraal tijdens deze uren. Je leest en interpreteert Latijnse teksten waarbij je taalgevoel wordt aangescherpt. Je leert verder over de mythes en gewoonten uit de oudheid en legt linken met onze huidige culturen. Je kan logisch denken, analyseren en synthetiseren, je bent taalkundig sterk en wil net dat stapje verder gaan.

Basisoptie Maatschappij en welzijn

Dit is jouw keuze als je vooral geïnteresseerd bent in de sociale aspecten van de mens en de manier waarop menselijke relaties werken. Communicatieve en sociale vaardigheden nemen daarbij een belangrijke plaats in. Je leert er voor jezelf opkomen, debatteren en reflecteren, maar je krijgt ook creatieve opdrachten voorgeschoteld.

Binnen dit vak ontdek je waar je interesses precies liggen: lifestyle, voeding, lichaamszorg of maatschappelijk welzijn. Dat doe je onder andere in de thema’s You’ve got talent en Wie ben ik? waarin je ook de impact van sociale media onder de loep neemt.

Basisoptie Moderne talen en wetenschappen

Niet het leren van taal zelf staat hier centraal, maar wel hoe taal werkt. Hoe draagt taal bij tot de cultuur of groep waartoe je behoort (bv. jongerentaal)? Binnen de thema’s Feesten en De wereld rond in 3 talen onderzoek je verschillen in culturen en taalvarianten, maar ook aan de Europese Dag van de talen gaan we niet voorbij. Je communicatieve vaardigheden benut je optimaal in de uitwisseling met Amay.

In het luik wetenschappen ontdek je heel wat wetenschappelijke technieken. Je legt de basis voor microscopie, leert meettoestellen gebruiken en pluist uit hoe chemie in ons dagelijks leven verweven zit.

Basisoptie STEM-wetenschappen

Door onze jarenlange STEM-ervaring kan je rekenen op waardevolle en relevante onderzoeksprojecten met divers modern materiaal. Hier leer je vanuit je nieuwsgierigheid wetenschappelijke en technische projecten onderzoeken. Zo zoek je o.a. uit hoe je processierupsen natuurlijk kan bestrijden, bouw je een minidome die later als serre dienst zal doen en bestudeer je de wetten van Newton.

Op ICT-vlak word je ferm uitgedaagd. Inkscape, Solidworks en Tinkercad zullen je dan ook niet meer vreemd in de oren klinken, maar ook programmeren mag niet ontbreken.


Minoruren

Economie

Ben je benieuwd naar de basis van de economie: wie kiest hoeveel je betaalt? Wil je weten hoe producten tot bij jou geraken? Wil je misschien ooit een eigen bedrijf opstarten? En waarom kost een nieuwe smartphone niet overal evenveel? Dompel je onder in de boeiende wereld van de economie en ontdek het antwoord op al deze vragen.

Mens en Samenleving

Uitdagende maatschappelijke thema’s en onderzoeksopdrachten staan centraal binnen deze minor. Aan de hand van minimodules neem je onderwerpen als armoede, het klimaat en mensenrechten onder de loep. Maar ook omgaan met digitale media komt aan bod. Daarnaast leer je ook wat een gezonde levensstijl inhoudt en hoe je hiermee zelf aan de slag kan gaan. We wisselen theorie af met creatieve opdrachten waarbij je jouw kunnen kan tonen.

STEM

We selecteren enkele uitdagende projecten om je STEM-skills te vergroten, maar we gaan ook graag in op jouw voorstellen. Je zet alvast je eerste stappen in de teken- en programmeerwereld. Daarbij ga je o.a. aan de slag met Microbit, Inkscape en Tinkercad.

Taal en Cultuur

Ben je gebeten door talen en wil je je graag uitleven? Dan is deze minor iets voor jou. Je ontdekt de Britse en Franse cultuur, maar ook enkele historische figuren maken hun opwachting. Via diverse taaluitdagingen komt de Europese Dag van de Talen echt tot leven en je krijgt de kans om te proeven van andere moderne talen. Door het schrijven van een blog verken je dan weer sociale media. In het thema Halloween gaat je verbeelding met je aan de haal.