Keuzepakket 2A samenstellen

De 7 keuze-uren bestaan uit een combinatie van 5 lesuren uit een basisoptie en 2 minoruren uit een studiedomein dat je verder wil verkennen. Let op! Niet elke combinatie is mogelijk: de uren basisoptie en de minoruren kunnen niet uit hetzelfde studiedomein komen. Bekijk het overzicht onderaan de pagina.

Basisopties

Basisoptie Klassieke talen

Het onderzoek van de Romeinse taal en de antieke cultuur staat centraal tijdens deze uren. Je leest en interpreteert Latijnse teksten waarbij je taalgevoel wordt aangescherpt. Je leert verder over de mythes en gewoonten uit de oudheid en legt linken met onze huidige culturen. We verlaten de schoolbanken ook en roeren in Romeinse potten en pannen met de originele ingrediënten. Ook de Romeinse etiquette en dresscode zijn daarbij een must.

Basisoptie Maatschappij en welzijn

Dit is jouw keuze als je vooral geïnteresseerd bent in de sociale aspecten van de mens en de manier waarop menselijke relaties werken. Communicatieve en sociale vaardigheden nemen daarbij een belangrijke plaats in. Je leert er voor jezelf opkomen, debatteren en reflecteren, maar je krijgt ook creatieve opdrachten voorgeschoteld.

Binnen dit vak ontdek je waar je interesses precies liggen: lifestyle, voeding, lichaamszorg of maatschappelijk welzijn. Dat doe je onder andere in de thema’s You’ve got talent en Wie ben ik? waarin je ook de impact van sociale media onder de loep neemt.

Basisoptie Moderne talen en wetenschappen

Niet het leren van taal zelf staat hier centraal, maar wel hoe taal werkt. Hoe draagt taal bij tot de cultuur of groep waartoe je behoort (bv. jongerentaal)? Binnen de thema’s Feesten en De wereld rond in 3 talen onderzoek je verschillen in culturen en taalvarianten, maar ook aan de Europese Dag van de talen gaan we niet voorbij. Je communicatieve vaardigheden benut je optimaal in de uitwisseling met Amay.

In het luik wetenschappen ontdek je heel wat wetenschappelijke technieken. Je legt de basis voor microscopie, leert meettoestellen gebruiken en pluist uit hoe chemie in ons dagelijks leven verweven zit.

Basisoptie STEM-wetenschappen

Door onze jarenlange STEM-ervaring kan je rekenen op waardevolle en relevante onderzoeksprojecten met divers modern materiaal. Hier leer je vanuit je nieuwsgierigheid wetenschappelijke en technische projecten onderzoeken. Zo zoek je o.a. uit hoe je processierupsen natuurlijk kan bestrijden, bouw je een minidome die later als serre dienst zal doen en bestudeer je de wetten van Newton.

Op ICT-vlak word je ferm uitgedaagd. Inkscape, Solidworks en Tinkercad zullen je dan ook niet meer vreemd in de oren klinken, maar ook programmeren mag niet ontbreken.


Minoruren

Economie

Ben je benieuwd naar de basis van economie, hoe je als consument best met budget en betaalmiddelen omgaat? Wil je meer weten over de werking en de rol van ondernemingen in de maatschappij? Wat is de rol van de overheid in financiële zaken? Allemaal vragen waar je een antwoord op zoekt in de minoruren economie en organisatie. Ideaal als je denkt dat een studierichting met economie iets voor jou kan zijn.

STEM

We baseren ons op het leerplan van de basisoptie STEM-Wetenschappen en selecteren enkele uitdagende onderwerpen en projecten om jouw STEM-skills te vergroten. Je wil zeker werken aan (beter) leren programmeren en ontwerpen en dat allemaal tegen een achtergrond van wetenschappen.

Mens en Samenleving

We baseren ons op het leerplan van de basisoptie Maatschappij en welzijn en selecteren enkele uitdagende onderwerpen en onderzoeksopdrachten waarin ‘de mens’ een centrale rol krijgt. Hoe ontwikkel je een gezonde levensstijl, hoe communiceren mensen met elkaar, waarom gedragen mensen zich anders in groep dan alleen? Sociologie, psychologie en gezondheid zijn de onderzoeksgebieden in deze minoruren.

Taal en Cultuur

Ben je gebeten door talen en wil je je graag uitleven? Dan is deze minor iets voor jou. We gaan op zoek naar wat talen verbindt, maar er is ook ruimte om verschillende talen en culturen te beleven. Ga met je verbeelding aan de slag.