Laptopproject

Iedereen digitaal

De coronacrisis heeft de digitalisering van onze maatschappij in een ijltempo doen versnellen. Onze scholengroep vzw KITOS staat voor innovatief, kwaliteitsvol en uitdagend onderwijs. Daarom besliste het schoolbestuur samen met de directies van de secundaire scholen dat een snellere en kwaliteitsvolle uitrol van een gezamenlijk laptopproject onontbeerlijk was. Het laptopplan voor onze leerlingen (én leraren) lag immers al langer op tafel.

Hoe werkt ons laptopproject?

Sint-Norbertusinstituut geeft elke leerling een laptop in bruikleen. Het toestel blijft eigendom van vzw KITOS/Sint-Norbertusinstituut. Door het ondertekenen van onze bruikleenovereenkomst kan het toestel ook tijdens weekends en schoolvakanties thuis gebruikt worden. Zolang je als leerling actief bent op onze school kan je beschikken over het toestel. Verlaat je de school? Dan lever je het toestel terug in.

Tijdens de eerste dagen van september 2021 hebben we het laptopproject voor het 3de jaar uit de startblokken laten schieten. Dankzij middelen van de overheid (DigiSprong) kunnen we in 2021 een eigen laptop voorzien voor alle leerlingen en leraren uit het 1ste en het 5de  jaar. Tijdens schooljaar 2022-2023 volgt het 2de, 4de en 6de jaar.

Hoeveel kost de laptop?

Voor de laptop rekenen we jaarlijks een servicekost van €12 aan. Op die manier kunnen wij garanderen dat defecten snel opgelost zullen worden. Omdat het toestel wel eigendom van de school blijft, vragen we ook een waarborg van €100. Wanneer het toestel bij het verlaten van de school terug wordt ingeleverd én in goede staat is, wordt de waarborg teruggestort.

Voordelen van het laptopproject:

  • Een individuele, eigen laptop is een heel geschikt leer- en werkmiddel om de 21ste-eeuwse (informatie)vaardigheden te verwerven en in te oefenen. Leerlingen leren zelfstandig problemen analyseren, op te lossen en gaan (inter)actief aan het werk.
  • De laptop is altijd ter beschikking, ook voor korte(re) en flexibele leermomenten in de klas én thuis
  • Leerlingen ontdekken zelfstandig een manier van werken die bij hen past. Elke leerling kan over zijn eigen lat springen.
  • Leraren kunnen als coach beter differentiëren, al dan niet via onderwijstechnologie. Ze kunnen de digitale leer-kracht van de leerling versterken.
  • In onze school kunnen we meer werken aan mediawijsheid en digitale geletterdheid.
  • We werken aan gelijke onderwijskansen op school en thuis. Iedereen heeft dezelfde kansen om te leren, met up-to-date-materiaal. Het toestel kan je thuis en in je vrije tijd gebruiken. De laptop wordt immers niet op school bewaard.

Welke laptop zullen de leerlingen gebruiken?

ModelHP Probook 445 G8
ProcessorRyzen 3 5400U (4core+tsm, 2,6Ghz, 4Ghz boost, 15w tdp)
Scherm14 inch FHD (1920×1080) Anti-Glare LED UWVA 250
GPUOnboard vega 7nm, 6CU max 1,6Ghz
SSD256GB PCle NVMe Value Solid State Drive
Video uitgangHDMI 1.4b
Wlan adapterIntel Wi-Fi 6 AXX200 (2X2)
USB3 x USB-A 5Gbps (USB3.2 Gen 1); 1 x USB-C 10GBps (USB3.2 Gen2,power,DP)
Batterij3 Cell 45 Whr Long Life
Gewicht1,38 kg

Meer antwoorden op je vragen?

Op deze pagina kan je de veelgestelde vragen over het laptopproject terugvinden.