7de jaren bezoeken Mechelse brandweer

  • 14 mei 2024
  • 7e jaar
  • 7 Kinderzorg
  • 7 Thuis- & bejaardenzorg

Hieronder een verslag van een van onze studenten. Dinsdag 14 mei 2024 zijn we op bezoek gegaan bij de brandweer in Mechelen. Ons bezoek begon met een kort filmpje waarin de verschillende taken van de brandweer werden aangehaald. Het filmpje toonde beelden van brandweermannen die branden blusten, dieren redden, mensen uit het water haalden en […]

Hieronder een verslag van een van onze studenten.

Dinsdag 14 mei 2024 zijn we op bezoek gegaan bij de brandweer in Mechelen.

Ons bezoek begon met een kort filmpje waarin de verschillende taken van de brandweer werden aangehaald. Het filmpje toonde beelden van brandweermannen die branden blusten, dieren redden, mensen uit het water haalden en meer. Dit gaf ons een goed beeld van wat hun werk inhoud en hoe blangrijk hun werk eigenlijk is.

Na de film kregen we een rondleiding door de brandweerkazerne. Een van de eerste stops was de dispatch, het centraal punt van de brandweer. Hier worden alle noodoproepen ontvangen en de coördinatie van de uitrukken geregeld.

We kregen ook een kijkje in de slaapruimtes en de sportruimtes van de brandweerleden. Deze ruimtes zijn essentieel voor hun rust en fysieke conditie. Het was duidelijk dat er veel aandacht wordt besteed aan het welzijn van de brandweerleden, wat belangrijk is voor hun prestatievermogen tijdens noodsituaties.

Een van de hoogtepunten van de rondleiding was het zien van de brandweerwagens en de speciale voertuigen voor de duikteams. We kregen de kans om de wagens van binnen te bekijken. Vooral de voertuigen van de duikteams waren heel interessant om te zien, hun gespecialiseerde pakken en apparatuur voor waterreddingen hebben we ook kunnen bekijken.

Tijdens het bezoek werd ons ook uitgelegd hoe de selectie en training van brandweerleden verloopt. We leerden over de strenge fysieke en mentale proeven die kandidaten moeten doorstaan om brandweerman of -vrouw te worden. Het was leerzaam om te zien hoe deze proeven worden uitgevoerd en welke vaardigheden en uithoudingsvermogen van de kandidaten worden verwacht.

Een belangrijk onderdeel van de rondleiding was de uitleg over hoe je het beste handelt bij een brand in een woonzorgcentrum. Dit onderwerp is van groot belang in onze job. Het brandweerlid gaf nuttige tips en benadrukten het belang van een goed evacuatieplan en het snel alarmeren van de hulpdiensten.

Het bezoek aan de brandweer was een zeer leerzame ervaring. Ik heb veel geleerd over het uitgebreide takenpakket van de brandweer, de intensieve training die ze doorlopen en de belangrijke veiligheidsmaatregelen die we allemaal moeten kennen.

Ik zou iedereen aanraden als ze de kans krijgen om eens een bezoek te brengen aan de brandweer. Het geeft niet alleen een inzicht over hun dagelijkse taken maar het heeft me er ook bewuster van gemaakt dat ik de brandveiligheid en noodprocedures beter moet leren kennen.