Vakken

3de graad
5de jaar 6de jaar
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
MAVO 3 3
Nederlands 2 2
Wiskunde 2 2
Richtingspecifiek
Expressie 1 1
Indirecte en logistieke ondersteuning 2 2
Pedagogisch handelen 3 3
Stage 10 10
Zorg 3 3
Totaal 32 32

Basiszorg en ondersteuning

Een richting voor jou?

Jij aan zet in Basiszorg en ondersteuning?

Leer jij graag vanuit de praktijk en vanuit een concrete context? Ben je geïnteresseerd in de theorie, maar wil je die leren kennen vanuit het ‘doen’? Dan is deze praktische studierichting met een behoorlijk pakket stage bij zowel kinderen (0 tot 12 jaar) én volwassenen/ouderen met een zorgbehoefte (vanaf 18 jaar) jou misschien wel op het lijf geschreven! Je leert hier binnen een afgebakende en veilige leersituatie geleidelijk meer autonoom functioneren en bent in staat effectieve handelingen te stellen om concrete uitdagingen aan te pakken. Je verwerft huishoudelijke en logistieke competenties, maar krijgt ook al een basis van vaardigheden die in verschillende zorg- en welzijnsberoepen (bij o.m. kinderen en ouderen) noodzakelijk zijn. Zo wordt er gewerkt omtrent een aantal competenties die gelinkt zijn aan het functioneren als verzorgende en kinderbegeleider van baby’s en peuters.

Jouw talenten:

· Je bent een helpende hand en een luisterend oor voor (kwetsbare) mensen/mensen met zorgen, waarmee je respectvol en motiverend omgaat.

· Je bent sociaal, communicatief vaardig en zorgzaam en wil je graag voorbereiden op een job binnen een zorg- of welzijnsberoep.

· Je leert graag vanuit de praktijk. Met de nodige begeleiding van je leerkracht wil je graag leren om zelfstandig zorgtaken op te nemen, communicatief sterker te worden en gepaste activiteiten te begeleiden.

· Je bent praktisch aangelegd en hebt interesse voor technische vaardigheden in functie van de zorg.

Jouw uitdagingen:

· Binnen het vak expressie zal je concrete ideeën opdoen en meteen aangeleerd krijgen om in interactie te treden met de zorgvrager. Jij bent bereid hiermee aan de slag te gaan en zelf ook met leuke ideeën op de proppen te komen, je bent creatief op dit vlak.

· Je beschikt over voldoende fijnmotorische vaardigheden.

· Je stroopt graag de handen uit de mouwen en gaat aan de slag in de keuken of leert huishoudelijke taken uitvoeren (poetsen, wassen en strijken). Je bent dus wel een beetje een duizendpoot met een gezonde portie praktische leerhonger!

Instromen:

Deze richting is de verderzetting van de richting Zorg en welzijn in de tweede graad. Instroom vanuit een ander richting kan, maar dan moet individueel bekeken worden welke inhaalbeweging er eventueel voor de praktijkvakken gemaakt moet worden.

Toekomstmuziek:

Basiszorg en ondersteuning is een praktische richting die zich richt op leerlingen die willen doorgroeien naar een zorg- of welzijnsberoep. Je verwerft een BK ‘huishoudhulp Zorg’ en ‘Logistiek assistent in de zorg’. Na de richting kan je doorstromen naar een éénjarige Se-N-Se ‘Kinderbegeleider’ of ‘Verzorgende/Zorgkundige. Ook een graduaatsopleiding of een HBO5-opleiding Verpleegkunde behoort dan tot de mogelijkheden. Je kan uiteraard ook meteen het werkveld induiken als kinderbegeleider/ verzorgende/zorgkundige.terug naar studieaanbod