Vakken

Tweede graad
3de jaar 4de jaar
Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 4 4
Wiskunde 3 3
Richtingspecifiek
Biologie 3 3
Chemie 3 3
Fysica 3 3
Productie -en procestechnieken 4 5
Schoolspecifiek
IT en media 1 -
Kunstuur - 1
SC.I.LLs 1 -
TOTAAL 32 32

Biotechnieken

Een richting voor jou?

2de graad dubbele finaliteit – domein STEM

Jij aan zet in Biotechnieken?

Ga jij graag nauwkeurig, onderzoekend en kritisch aan de slag met wetenschapBen je benieuwd hoe producenten van voedingsmiddelen, geneesmiddelen of chemische producten (zoals bv. verf) steeds dezelfde kwalitatieve producten kunnen aanbieden? Steek je graag zelf de handen uit de mouwen en heb je de nodige vaardigheden om laboratoriumwerk uit te voeren? Dan is de richting Biotechnieken op jouw lijf geschreven. 

Jouw talenten

  • Je bent geboeid door biologie, chemie, fysica en technologie.
  • Je wil je wiskundige vaardigheden inzetten bij het oplossen van problemen.
  • Je kan zelfstandig werken in een labo en je wil nieuwe technieken aanleren.
  • Je wil je verdiepen in de theorie om zo een beter inzicht te krijgen in wetenschappelijke processen.

Dan is de richting Biotechniek voor jou een goede keuze. Het is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Je leert binnen concrete contexten die eigen zijn aan de studierichting. Je gaat praktisch aan de slag om concrete uitdagingen aan te pakken en verwerft hierdoor theoretische inzichten en concepten.

Jouw uitdagingen

  • Je bent sterk in het leren vanuit concrete wetenschappelijke contexten
  • Je hebt voldoende wiskundige kennis om deze toe te passen in de wetenschappelijke vakken.
  • Je verdiept je in basistechnieken voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Je kan nauwkeurig werken en je hebt oog voor detail.
  • Je legt verbanden tussen de verschillende STEM-domeinen via labovaardigheden en STEM-onderzoeksopdrachten.

Toekomstmuziek….

In de derde graad kan je je nog verder specialiseren in de richting Biotechnologische en chemische technieken. Weet je nog niet of je na je secundair verder wil studeren? Geen nood! Tijdens deze studie werk je actief aan beroepscompetenties zodat je meteen aan de slag kan in het werkveld en bereid je je gelijktijdig voor op verdere studies aan een hogeschool. Zo hou je alle opties open.

Het verschil tussen Biotechnologische STEM-wetenschappen en Biotechnieken?

Biotechnologische STEM-wetenschappen is een abstract theoretische richting in de doorstroomfinaliteit, Biotechnieken is een theoretisch praktische richting in de dubbele finaliteit. De theorie wordt, in tegenstelling tot de doorstroomrichtingen, op basis van praktische proeven en onderzoeken aangeleerd. Hierdoor zullen er nog meer uren aan de wetenschappelijke vakken gespendeerd worden. In Biotechnieken worden de toepassingen van de wiskunde en de wetenschappen beklemtoond. Je hebt nog steeds een degelijke wiskundige basis nodig, maar het aantal uren is beperkt tot 3. In deze richting wordt er ook actief aan beroepscompetenties gewerkt.

Verklaring schoolspecifieke uren

Derde jaar – IT en media  

Dit vak helpt je om digitale vaardigheden te ontwikkelen door programma’s zoals Excel en Word doelgericht te gebruiken en deze kennis toe te toepassen in andere softwareprogramma’s. Je leert hoe je digitale data geordend en gestructureerd kan beheren. Bovendien leer je respectvol te communiceren op sociale media en je persoonlijke gegevens te beschermen. Al deze vaardigheden zijn belangrijk voor je schooltijd, maar ook voor je verdere studie en toekomst. 

Derde jaar – SCILLS 

De overgang naar de tweede graad is voor veel leerlingen een grote verandering. Tijdens dit uur word je begeleid in je leerproces. Je leert verschillende technieken die je kunnen ondersteunen in het zoeken naar een goede studiemethode. Daarnaast reiken we je verschillende tools aan voor zelfreflectie zodat je een succesvolle studieloopbaan kan afronden.  

Vierde jaar – Kunstuur 

Tijdens dit uur staat de beleving en waardering van cultuur en creatieve mogelijkheden centraal. Je leert hoe vorm en inhoud betekenis geven aan een kunstwerk en je krijgt inzicht in de context waarin kunst- en cultuuruitingen voorkomen.  

 terug naar studieaanbod

Jouw toekomst!