Vakken

3de graad
5de jaar 6de jaar
Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 3 3
Vaardigheden in functie van bachelorproef 0 1
Wereldwijsheid 1 1
Wiskunde 3 3
Richtingspecifiek
Fysica i.f.v. productiesystemen 4 3
Labo/productietechnieken 2 2
Toegepaste Biologie 4 4
Toegepaste Chemie 5 5
Totaal 32 32

Biotechnologische en chemische technieken

Een richting voor jou?

Jij aan zet in Biotechnologische en chemische technieken?

Experimenteer je graag met stoffen in een laboratorium? Zoek je graag naar praktische oplossingen van dagelijkse STEM-problemen? Voer je graag zelfstandig een onderzoek uit en heb je de nodige vaardigheden en nauwkeurigheid om laboratoriumwerk uit te voeren? Dan is de richting Biotechnologische en chemische technieken op jouw lijf geschreven. Je moet kritisch kunnen omgaan met de gevonden data die we ook zullen linken aan de actualiteit, want de biotechnologische en biochemische processen zijn niet meer weg te denken uit ons leven.

Jouw talenten:

· Je bent geboeid door biologie, chemie, fysica en technologie.

· Je kan zelfstandig werken in een labo en je wil nieuwe technieken aanleren.

· Je wil je wiskundige vaardigheden inzetten bij het oplossen van problemen.

· Je wil je verdiepen in de theorie om zo een beter inzicht te krijgen in wetenschappelijke processen.

Jouw uitdagingen:

· Je bent sterk in het leren vanuit concrete wetenschappelijke contexten.

· Je verdiept je in basistechnieken voor wetenschappelijk onderzoek.

· Je kan nauwkeurig werken en je hebt oog voor detail.

· Je legt verbanden tussen de verschillende STEM-domeinen via labovaardigheden en STEM-onderzoeksopdrachten.

Instroom:

Voor deze studierichting in de derde graad is een voorkennis wetenschappen, labotechnieken en wiskunde vanuit de tweede graad vereist. Instromen uit de doorstroomrichtingen kan met een inhaalbeweging afhankelijk van het pakket wiskunde in de tweede graad. Instromen uit andere richtingen van de D/A-finaliteit is niet zo eenvoudig. Je zal hiervoor in samenspraak met de vakleerkrachten een behoorlijk pakket moeten bijwerken.

Het verschil tussen Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen en Biotechnologische en chemische technieken?

Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen is een abstract theoretische richting in de doorstroomfinaliteit, Biotechnologische en chemische technieken is een theoretische en praktische richting in de dubbele finaliteit. De theorie wordt, in tegenstelling tot de doorstroomrichtingen, op basis van praktische proeven en onderzoeken aangeleerd. Hierdoor zullen er nog meer uren aan de wetenschappelijke vakken gespendeerd worden. In Biotechnologische en chemische technieken worden de toepassingen van de wiskunde en de wetenschappen beklemtoond. Je hebt nog steeds een degelijke wiskundige basis nodig, maar het aantal uren is beperkt tot 3. In Biotechnologische en chemische technieken wordt er ook actief aan beroepscompetenties gewerkt die verbonden zijn met labowerk en industriële productie bij voeding, chemie en farmacie om je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Toekomstmuziek …

Deze richting bereidt je voor op een professionele bachelor in het wetenschapsdomein. Maar je kan ook al onmiddellijk aan de slag op de arbeidsmarkt als labotechnische medewerker, laboratoriumassistent, of operator in de voedings-, chemische en farmaceutische industrie.terug naar studieaanbod