Vakken

3de graad
5de jaar 6de jaar
Aardrijkskunde 1 1
Engels 3 3
Frans 5 5
Geschiedenis 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 2 2
Nederlands 4 5
Wiskunde 3 3
Richtingspecifiek
Duits 3 2
Taaltechnologie en taalredactie 1 1
Theater, film en literatuur 1 -
Schoolspecifiek
Italiaans 2 2
Financiële wijsheid - 1
Masterclass - 1
Wereldwijsheid 1 -
Totaal 32 32

Moderne talen

Een richting voor jou?

Jij aan zet in Moderne talen?

Wil jij graag met meerdere mensen op de wereld in gesprek kunnen gaan en dat in maar liefst vijf verschillende talen? Denk je graag na over taalnuances en wil je je verdiepen in de werking van taal? Kan je gepassioneerd raken door verhalen, literatuur, theater en film? Ben je geïnteresseerd in de werking van chatbots en hoe we deze nieuwe technologie productief kunnen inzetten? Dan is de richting Moderne talen iets voor jou!

Jouw talenten:

· Je hebt een passie voor taal en literatuur.

· Je bent nieuwsgierig naar andere culturen en je bent bereid om contacten te leggen met mensen uit andere landen of met een andere achtergrond.

· Je beschikt over een sterk taalgevoel.

· Je kan vlot nieuwe woordenschat verwerven en grammaticale regels toepassen.

· Je durft je eigen mening te verwoorden in zowel je moedertaal als in vreemde talen.

· Je wil je verworven talenkennis inzetten in internationale projecten.

· Je wil je verdiepen in taal- en letterkundige vraagstukken.

· Je bent in staat om voor alle vakken complexere leerinhouden te verwerken in een beperkt tijdsbestek.

Jouw uitdagingen:

· Je verdiept je talenkennis van het Nederlands, het Frans, het Engels en het Duits.

· Je leert een vierde vreemde taal: het Italiaans.

· Je verdiept je in de werking van taal als systeem en kijkt daarbij ook naar het sociologisch, historisch en pragmatisch aspect.

· Je legt verbanden tussen verschillende talen en bestudeert hoe die historisch gegroeid zijn.

· Je verwerft inzichten in taaltechnologie.

· Je maakt kennis met een breed pakket literatuur en leert daar op een abstracte manier over nadenken.

Instromen:

Je kan deze richting starten vanuit een andere doorstroomrichtingen, maar dan zal je een inhaalbeweging moeten maken voor de richtingspecifieke vakken.

Toekomstmuziek …

Na het volgen van deze richting kan je een studie aanvatten in een academische of professionele bachelor. Opleidingen als Taal- en letterkunde, Toegepaste taalkunde en verschillende studies van talen en culturen zijn een logisch vervolg. Ook andere studies binnen de mens- en sociale wetenschappen zijn in principe toegankelijk.

Richtingspecifieke vakken in de derde graad Moderne talen

Taaltechnologie en -redactie

Je krijgt inzicht in het belang en de mogelijkheden van taaltechnologie en je gaat zelf functioneel aan de slag met diverse tools. Je leert kritisch reflecteren op je eigen taalgebruik en dat van anderen. Je kan teksten en boodschappen herformuleren tot gepaste en geslaagde communicatie.

Theater, film en literatuur

In TFL staat de culturele en artistieke kant van taal centraal. We werken in dit vak rond theater, film en literatuur. Dat start met theater, film en literatuur beleven door te lezen en te kijken. Zo komen we ook tot inhoudelijke interpretaties en een analyse van vormelijke aspecten. Ander aspecten die aan bod kunnen komen: de relevantie van theater, film en literatuur de dag van vandaag, de relatie tussen het werk en de maker ervan, de relatie tussen het werk en de context waarin het is ontstaan. Tot slot is er af en toe ruimte om slag artistiek-creatief aan de slag te gaan.

Schoolspecifieke uren in de derde graad  

Vijfde  jaar – Wereldwijsheid 

In het vak wereldwijsheid duiken we in de complexe en boeiende dynamiek van onze wereld. We onderzoeken politieke systemen, analyseren geopolitieke conflicten en verdiepen ons in de diversiteit van culturen. Wereldwijsheid helpt je kritisch te denken, verbanden te leggen en met een open blik naar de wereld te kijken. 

Zesde jaar – Financiële wijsheid 

Hoe maak je slimme financiële keuzes? In financiële wijsheid ontdek je hoe je verstandig omgaat met geld, van budgetbeheer en sparen tot investeren en werken met een arbeidsovereenkomst. Je leert risico’s inschatten, de invloed van de overheid begrijpen en de werking van de markt doorzien. Daarnaast denk je kritisch na over maatschappelijke thema’s en ga je in debat over economische uitdagingen. Dit vak helpt je om financieel zelfredzaam te worden en voorbereid aan je toekomst te beginnen! 

Zesde jaar – Masterclass

In je laatste jaar bereiden we je voor op het hoger onderwijs. Tijdens dit uur zal er tijd gespendeerd worden aan de begeleiding van je studiekeuze. Daarnaast leren we je enkele vaardigheden die onmisbaar zijn voor je verdere studies. Ten slotte zal je tijdens dit uur ook alle stappen van een onderzoeksproject doorlopen.  



terug naar studieaanbod