Vakken

3de graad
5de jaar 6de jaar
Aardrijkskunde 2 1
Biologie 2 2
Chemie 2 3
Engels 2 2
Frans 3 3
Fysica 3 2
Geschiedenis 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 4 4
Wiskunde 6 7
Richtingspecifiek
Informaticawetenschappen 1 -
Schoolspecifiek
Financiële wijsheid - 1
Masterclass - 1
Wereldwijsheid 1 -
Totaal 32 32

Wetenschappen-wiskunde

Een richting voor jou?

Jij aan zet in Wetenschappen-wiskunde?

Kan je je vastbijten in een wetenschappelijk vraagstuk en wil je leren hoe je op een gestructureerde manier naar antwoorden zoekt? Dan ben jij de geknipte leerling voor de richting Wetenschappen-wiskunde! In de wetenschapsvakken zal je de theorie achter bepaalde maatschappelijke keuzes in ons dagelijks leven leren begrijpen. Deze onderzoeken vergen een uitgebreide wiskundige kennis. Het is dus belangrijk om graag wiskundig te redeneren en te argumenteren.

Jouw talenten:

· Je bent wiskundig sterk en je hanteert probleemloos abstracte begrippen en concepten.

· Je kan analytisch en inzichtelijk denken.

· Je bent geboeid door wetenschappelijke fenomenen die in jouw omgeving gebeuren.

· Je kan voor alle vakken complexere leerinhouden verwerken in een beperkt tijdsbestek.

Jouw uitdagingen:

· Je combineert een sterke algemene vorming met heel wat talen en met een stevig pakket wetenschappen en wiskunde.

· Je ontwikkelt je probleemoplossende vaardigheden en gaat dieper in op de leerstof.

· Je kan verschillende wiskundige en natuurwetenschappelijke inzichten doelgericht met elkaar in verband brengen.

· Je moet doelgericht informatie kunnen zoeken, nauwkeurig data kunnen verwerken in tabellen en grafieken en deze gegevens correct interpreteren.

Instroom:

Je kan vanuit een andere doorstroomrichting overschakelen naar deze richting. Indien je in de tweede graad al een sterk pakket wiskunde had, zal je in september enkel voor de wetenschapsvakken moeten bijwerken. Indien je in de tweede graad een basispakket wiskunde had, zal je in samenspraak met de vakleerkrachten een behoorlijk pakket moeten bijwerken.

Het verschil tussen Wetenschappen-wiskunde en Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen?

Het zijn allebei abstract theoretische richtingen in de doorstroomfinaliteit waarbij biologie, chemie en fysica centraal staan. In Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen zal er echter meer tijd uitgetrokken worden voor de wetenschapsvakken waardoor er meer practica uitgevoerd kunnen worden en de theorie uitgebreid kan worden met extra toepassingen, linken met de actualiteit … Beide richtingen hebben een sterk pakket wiskunde. In Wetenschappen-wiskunde zal deze leerstof meer abstract gegeven worden, terwijl bij Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen de wiskunde in functie van de toepassingen in de wetenschappen zal staan. In Wetenschappen-wiskunde zal er ook meer tijd gespendeerd worden aan de taalvakken en de algemene vakken, zoals geschiedenis.

Toekomstmuziek …

Nadien ben je voorbereid om een academische of professionele bachelor in alle wetenschappelijke richtingen aan te vatten, maar ook voor andere academische of bacheloropleidingen heb je een goede basis.

Schoolspecifieke uren in de derde graad  

Vijfde  jaar – Wereldwijsheid 

In het vak wereldwijsheid duiken we in de complexe en boeiende dynamiek van onze wereld. We onderzoeken politieke systemen, analyseren geopolitieke conflicten en verdiepen ons in de diversiteit van culturen. Wereldwijsheid helpt je kritisch te denken, verbanden te leggen en met een open blik naar de wereld te kijken. 

Zesde jaar – Financiële wijsheid 

Hoe maak je slimme financiële keuzes? In financiële wijsheid ontdek je hoe je verstandig omgaat met geld, van budgetbeheer en sparen tot investeren en werken met een arbeidsovereenkomst. Je leert risico’s inschatten, de invloed van de overheid begrijpen en de werking van de markt doorzien. Daarnaast denk je kritisch na over maatschappelijke thema’s en ga je in debat over economische uitdagingen. Dit vak helpt je om financieel zelfredzaam te worden en voorbereid aan je toekomst te beginnen! 

Zesde jaar – Masterclass

In je laatste jaar bereiden we je voor op het hoger onderwijs. Tijdens dit uur zal er tijd gespendeerd worden aan de begeleiding van je studiekeuze. Daarnaast leren we je enkele vaardigheden die onmisbaar zijn voor je verdere studies. Ten slotte zal je tijdens dit uur ook alle stappen van een onderzoeksproject doorlopen.  



terug naar studieaanbod