Vakken

Tweede graad
3de jaar 4de jaar
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Maatschappelijke vorming 3 3
Natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 3 3
Wiskunde 1 1
Richtingspecifiek
Indirecte zorg 7 7
Pedagogisch handelen 5 5
Stimuleren van gezondheid 5 5
Schoolspecifiek
FOCUS 1 1
TOTAAL 32 32

Zorg en Welzijn

Een richting voor jou?

2de graad  arbeidsmarktfinaliteit – Domein Maatschappij en welzijn

Zorg en welzijn is een praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. Je krijgt een algemene vorming waarin je geboeid leert over gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch en sociaal. Je verwerft basisinzicht in de werking van het menselijk lichaam en leert zorg dragen voor jezelf. Via concrete voorbeelden maak je kennis met basis-theoretische begrippen, maar de focus ligt vooral op de specifieke vakken ‘indirecte zorg’, ‘pedagogisch handelen’ en ‘stimuleren van gezondheid’. Daarin staat aandacht voor de mens in de thuiscontext centraal. Het accent ligt op de gezonde mens in een diverse samenleving en hoe de mens daarin zorg draagt voor zichzelf. Je voert diverse praktische taken uit in de thuis- en gezinscontext zoals gezonde voeding bereiden, boodschappen doen, textiel onderhouden, schoonmaken en activiteiten begeleiden.

Jouw talenten

  • Jouw hart klopt voor het zorg dragen voor en de behoeften van kinderen en volwassenen in hun woon- en leefomgeving.
  • Je bent sociaal, enthousiast en zorgzaam en wil je graag voorbereiden op een job in de kinder-, en ouderenzorg: een sector die nog elke dag aan belang wint!
  • Je wil kennismaken met verschillende doelgroepen zoals kinderen en ouderen.
  • Je leert graag vanuit de praktijk. Met de nodige begeleiding van je leerkracht wil je graag leren om zelfstandig zorgtaken op te nemen, communicatief sterker te worden en gepaste activiteiten te begeleiden.

Jouw uitdagingen

  • In Zorg en welzijn ligt veel nadruk op intermenselijke verhoudingen. Daarom zal je flink oefenen op sociale en communicatieve vaardigheden. Je bent bereid dit te doen en jezelf daarbij in vraag te stellen.
  • Voeding bereiden, activiteiten begeleiden, schoonmaken … het vraagt een zekere handigheid van jou.

Toekomstmuziek …

In de derde graad kan je logisch doorstromen naar de richtingen Assistentie in wonen, zorg en welzijn of naar Basiszorg en ondersteuning. Na het 6de jaar ben je klaar om meteen als ‘huishoudhulp zorg’ te werken. Je kan als logistiek assistent aan de slag of kan dus aan het werk in zorginstellingen, ziekenhuizen, verblijflocaties en als huishoudhulp.

Wil je je kunde toch verder uitbreiden? Dan kan je er ook voor kiezen om een specialisatiejaar te volgen met een beroepsgerichte Se-n-Se, een voorbereidende Se-n-Se hoger onderwijs of de  graduaatsopleiding basisverpleegkunde.

Verklaring schoolspecifieke uren: Focus

Als voorbereiding op het begeleiden van activiteiten tijdens de stages in de derde graad ga je hier al concrete tips krijgen. Je zal zelf, onder begeleiding, al kennismaken met de verschillende doelgroepen en kleine opdrachten uitvoeren.  terug naar studieaanbod

Jouw toekomst!